טיפול במשפחות חד הוריות

מבנה משפחתי חד הורית הופך בהדרגה למוכר ומקובל. אנשים בוגרים שהחליטו להקים משפחה ללא בן או בת זוג, כמו גם אנשים שנפרדו מבני זוגם ומגדלים את ילדם לבד.

ההורה המגדל את הילד/ים לבד , במשפחה חד הורית , נתקל בקשיים רבים ולעיתים אף "כפולים" מקשייו של זוג הורים. חלק מהקשיים קשורים לעומס טבעי (ללא שותף לנטל) שמחייב דרכי התמודדות חדשות, הכרה במגבלות ויצירתיות במציאת פתרונות הולמים. יחד עם זאת, מתעוררות בעיות פסיכולוגיות, שיכלו אולי להיפתר בעזרת ההורה השני – אם היה קשר זוגי. לכן, הדרכת הורים טובה, מקצועית וחמה, יכולה לספק להורה היחידני במשפחה חד הורית תחושה של שותפות ותמיכה.

מעבר לחוויה, הדרכת ההורה היחידני מספקת לו כלים ייחודיים, לעיתים דומים ולעיתים שונים, מאלה שיש לשני הורים. לדוגמא, אותו הורה צריך ללמוד "לדלג" בגמישות ממצב של קרבה, חמימות ורכות למצב של יצירת גבול ואף הפעלת סמכות ברמה גבוהה יותר של מיומנויות. יתר על כן, חשוב שההורה ידע לזהות מתי הוא מפצה את הילד על העדר ההורה השני ומתי הוא מעניק לילד חום ואהבה. עליו ללמוד, לאורך השנים, להגיב באופן מותאם לילדו ולצרכיו המיוחדים. סוגיית העדר האב: אחת השאלות הנפוצות והקשות עימן מתמודדת האם החד הורית היחידנית היא: "איפה אבא שלי?". הדבר החשוב ביותר הוא להבין שמה שהיא מרגישה כלפי עצמה וכלפי המשפחה שיצרה משפיע ישירות על האופן בו הילד יתפוש את עצמו ואת משפחתו. אמהות חד הוריות רבות מרגישות ומשדרות לילדיהן שמשפחתם אינה שלמה. בטיפול אנו עובדות על התפישה האישית של האם החד הורית כמו גם על התשובות שיכולה לספק לילדיה. ככל שהנושא יהיה מדובר יותר בבית, כך ירגיש הילד נוח יותר לשאול שאלות בנושא. מסיבה זו חשוב לאפשר בבית אוירה שנוחה לבטא שאלות מעין אלה.

בכך ובעוד הרבה מעבר, מסייעת ההדרכה ההורית.